Haber

Amasra’nın Ziyaretçi Sayısı 3,5 Kat Artarak 2 Milyon 200 Bin’i Aştı

Tarihi yapıları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra balık ve salataya dayalı yemek kültürüyle de dört mevsim ilgi gören Bartın’ın Amasra ilçesi, geçen yıl 2 milyon 200 bin turisti ağırlarken, ziyaretçi sayısını da 600 binden yaklaşık 3,5 katına çıkardı. 2013.

Helenistik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait pek çok eserin yer aldığı Amasra, el değmemiş koyları, tertemiz plajları, hafif dalgalı denizi ve doğayla bütünleşen güzelliğiyle de yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası. Balık açısından zengin bir mutfak kültürü var.

Önemli turizm alanları arasında yer alan, Amasra Kalesi ile 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ilçe, kilisesi ve bedesteninin yanı sıra binlerce yıllık mirası yansıtan Amasra Müzesi’nde sergilenen eserlerle de dikkat çekiyor. .

Yaz ayları ve hafta sonları ile Ramazan ve Kurban bayramlarında konaklama talebini karşılamakta zorlanan ilçede, 2013 yılında 600 bin olan ziyaretçi sayısı 2023 yılında yaklaşık 3,5 kat arttı. 2 milyon 200 bini aştı. Ziyaretçilerin 400 binini konaklamalı olanlar, 30 binini kruvaziyer gemileriyle gelenler, geri kalan kısmı ise araç giriş-çıkış verilerine göre belirlenen günübirlik ziyaretçiler oluşturdu.

“Amasra olarak Karadeniz’in lokomotifi olduk”

Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Mete Ayyıldız, ilçenin tarihi, doğal güzellikleri ve mutfak kültürüyle bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Amasra’da yılın turizm açısından verimli geçtiğini, 6 bin olan ilçe nüfusunun yaz aylarında 60 bine çıktığını belirten Ayyıldız, şöyle devam etti:

“Amasra olarak yaz döneminde özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarında keyifli bir dönem geçirdik. Misafirlerimizin memnuniyeti ve geri dönüşleri çok yerindeydi. Bu anlamda Amasra olarak Türkiye’nin lokomotifi olduk. Karadeniz Fatih Sultan Mehmet’in ‘Çeşm-i Cihan’ yani ‘Çeşm-i Cihan’ “Dünyanın gözü, gözbebeği” olarak anılan ve bizi aday yapan kalemiz UNESCO Miras Listesi’ne alınması ilçeye olan ilgiyi kültür turizmi açısından artırmaktadır.Gastronomi değerimiz de oldukça önemlidir.Balık ve salata ağırlıklı bir mutfak kültürüne sahip olan ilçede misafirlerimiz günlük balık çeşitlerinin ve yöresel sebzelerin tadını çıkarabilirler. “Tescilli Amasra salatasını tatma imkanı buluyorlar.”

Ayyıldız, kruvaziyer turizminin de ziyaretçi sayısını artırdığına dikkat çekerek, “Rusya’dan gelen misafirlerimiz Amasra’yı bölgenin en keyifli ve memnuniyet düzeyi en yüksek yeri olarak gösteriyor. Misafirlerimizin memnun olduğunu görmek bizi daha da heyecanlandırıyor. Amasra’nın kültürel değerlerini koruyarak balık ikramında bulunduk ve “Bölgemizdeki misafirlerimizin salatayı yaşatarak memnun etmelerini istiyoruz.” dedi.

Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da Amasra’yı Karadeniz’in vitrini olarak gördüklerini, ilçenin sadece deniz, kum ve güneşin yanı sıra tarihi ve gastronomik değerleriyle de ön plana çıktığını kaydetti.

Özellikle tatil dönemlerinde tüm illerin yanı sıra Ankara ve İstanbul’dan da yerli turistleri ağırladıklarını belirten Çakır, “İlçemiz için büyük önem taşıyan Amasra Liman Projesi sayesinde ilçeye turist gelmeye başladı. Denizden gelen bu bölge turizmine katkı sağlıyor. Tarihi eserlerinin yanı sıra yeşilin her tonu denizin mavisiyle birleşiyor.” “Bütünleşen doğasıyla Amasra’ya yerli ve yabancı turistlerin ilgisi her geçen gün artıyor.” Bu kelimeyi kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu